“Kütahya’da tarım sanayisi yetersiz”

HİBEDER Genel Başkanı Atalay Şahinbakan, teşvik, destek ve hibeler de yapılan hatayı anlattı. Kütahya tarımı için Şahinbakan, “Kütahya’da tarım sanayisi yetersiz ve KOBİ’leri çok az. Kütahya’da tarımsal sanayi hamlesinin yapılması lazım”dedi.

Kütahya'da tarım sanayisi yetersiz

Kütahya'da tarım sanayisi yetersiz

Destek Teşvik ve Hibe Danışmanları Derneği(HİBEDER) Genel Başkanı Atalay Şahinbakan’ın konuşmasında Kütahya’da tarım sanayisi yetersiz vurgusunda bulundu. Şahinbakan’ın konuşmasının satırbaşları şu şekilde: “Tarım politikalarının en büyük sıkıntısı plansızlıktır. Ne, ne kadar, nasıl üretilecek belli değil. Onun için tarım politikalarındaki sıkıntı Kütahya’da da yaşanmaktadır. Kütahya’ya has bitkisel ürünler var. Yerelde değerlendirilmesi gereken ürünler ham olarak ticareti yapıyor ve katma değeri sağlanamıyor.

4 beyaz tehlikeli değil hayati

Öncelikle ne üreteceğimize bakmamız lazım. 3 beyazdan uzak durun diyorlar, şeker, tuz ve un. Bunun yanına 4. beyaz da tereyağını ekleyebiliriz. Dünya’nın geleceği bu 4 beyazda yatıyor. Şekeriniz, ununuz, tuzunuz, yağınız yoksa halkınızı geçindiremezsiniz. Bunlar olunca halkı rahat geçindirebilirsiniz. Pandemi döneminde özellikle bu 4 beyazın eksikliği çekildi.

Teşvikler yerinde kullanılmıyor

Dünya’da ki krizin temeli enflasyondan öte üretimin olamamasından kaynaklandı. Yatırım ve üretim durdu. Destek Teşvik ve Hibe Danışmanları Derneği(HİBEDER)’nin de Genel Başkanıyım. Türkiye’de projeler de üretiyoruz. Devlet kademeleriyle de de toplantılar yapıyoruz. Hibe, teşvik ve desteklemede ki en büyük eksik şu; bu destekler yerli yerince uygulanamıyor. Zaman zaman bakanlıklara rapor gönderiyoruz. Destek ve teşvikler kırsal alana verilecekse çiftçi KDV’den ve diğer vergilerden muaf olsun dedik. Muaf olmazsa yüzde 50 olarak verilen hibe yüzde 20’lere kadar düşüyor. Vergiden muaf olursa bu hibelerin kullanılması rahat olacaktır.

Vatandaş teşvik ve hibeden kaçıyor

Proje zamanı ve uygulama zamanı arasındaki fiyat farkı çok fazla oluyor. Enflasyonu yüksek olan ülkelerde proje döneminde verilen fiyat ile uygulama döneminde alınan fiyat arasında aşırı artışlar oluyor. Kütahya’da bir çiftçi hibeye başvurduğu zaman mesela römork talebinde müracaat etsin. Römork için başvurduğundaki fiyat 49 bin TL, alım aşamasında 120 bin TL’ye çıktı. Dolayısıyla çoğu vatandaşımız hibe ve desteklerden yararlanmaktan kaçınıyor. Güncellenmiş fiyatlarla hibe, teşvik ve desteklerin verilmesi gerekiyor.

Kütahya’da tarım sanayisi yetersiz

Kütahya’nın ovalarında buğday ekilen yerlerde başka ürün ekilirse verim düşer hem de amaca ulaşan tarım sanayi gelişmemiş olur. Türkiye’de devletin yapması gereken nerede ne ürün üretilecekse ona göre ürün çeşitliliğine gitmesi lazım. Kütahya’da tarım sanayisi yetersiz ve KOBİ’leri çok az. Kütahya’da tarımsal sanayi hamlesinin yapılması lazım. Hayvancılık ve tarımsal bölge sanayileri, ürün çeşitlendirme ve değerlendirme çalışmaları yapılmalıdır”. Atalay Şahinbakan, Kütahya’ya özel projeler geliştiriyor ve seçim zamanında açıklayacak.
AHMET DİNÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.