Kütahya’da üretilen İHA : KARANDA

🔰Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri Teknofestte dikey kalkış yapabilen yemek siparişi götürmek için programlanmış “Karanda” isimli insansız hava araçlarını tanıttı.

Kütahya'da üretilen İHA

Kütahya'da üretilen İHA

İHA, sabit kanat barındırdığı için hızı yüksek ve internet üzerinden çalışıyor. İnternetin olduğu her yere gidebiliyor. Denemelerde Kütahya ‘da bulunan İHA İstanbul’dan kontrol edilerek test edildi. Normalde 10 kurye çalıştıracak bir firma aynı işi 3 İHA ile daha hızlı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilecek. Elektrik ile çevreci bir şekilde çalışıyor. Taşımacılık yapan, eczaneden ilaç ve arama kurtarma çalışmalarında çok rahat kullanılabilir. Bu sistemi alan kişilere mobil uygulama ve ara yüzü ile teslim edilmesi planlanıyor. Alıcı QR kodu kullanarak güvenli bir şekilde siparişi alabilecek. Proje ekibinden Ahmet Aziz Bilgin, DPÜ’nün bu projede iha takımına her türlü desteği sağladığını bildirdi.

DPÜ KARANDA takımı şampiyon oldu

98 ulusal ve uluslararası takımların kıyasıya rekabet ve mücadelesinin yaşandığı yarışmalarda Dumlupınar Üniversitesi İHA Takımı Karanda birinci oldu. Karanda ekibini kutlayan Vali Çelik, “Sizi yürekten kutluyorum. Başarınızla Kütahya’mızı gururlandırdınız. Her zaman yanınızdayız” dedi. DPÜ Karanda altın ve TUSAŞ, MYS Tuygun ve Atlas takımları gümüş; DroneX, Atmaca T26 ve Vefa Boya takımları ise bronz performans ödülüne layık görüldü. Kapanış programına; Vali Ali Çelik’in yanı sıra Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Belediye Başkan Vekili Ömer Köse, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, protokol üyeleri ve yarışmacılar katıldı.

“Millî Teknoloji Hamlesinin dinamiğini oluşturacaksınız”

Gençlerden hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmemelerini isteyen Vali Çelik, “Elde ettiğiniz sonucun bir başarısızlık değil öğrenme modeli olduğunu bilerek devam etmenizi diliyorum. Çabanın, emeğin, alınterinin değerli olduğu bir süreç. İnşallah çabanız ve emeklerinizle ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilimsel düşünme ve millî teknoloji hamlesinin de dinamiğini oluşturacaksınız” diye konuştu.

Bu yıl ikincisi yapılan Serbest Görev İHA Yarışmaları’nda 440 başvuru geldiğini söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, “Geçen yılki başvuru sayısının yüzde 77 fazlası. Bu sizlerin başarısı. 

Bu ülkenin geleceğinde teknolojinin bağımlısı olan değil; tasarlayıcısı, geliştiricisi, üreticisi olacağız vizyonuyla ilkokuldan üniversiteye kadar birçok arkadaşımız sürecin içindeydi. Millî teknoloji hamlesinin bir neferi olarak sizleri izlemek, yanınızda olmak büyük memnuniyet verdi” dedi.

Mandal, ev sahipliğinden dolayı Kütahya’ya teşekkür etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.