Dr. Cahit Yılmaz ’ın çinicilik tarihine ışık tutan keşifleri devam ediyor

Kütahya SSK Hastanesi’nin uzun yıllar başhekimlik yapan Dr. Cahit Yılmaz, Kütahya çini sanatı üzerine yaptığı araştırmalara ara vermeden devam ediyor.

Dr. Cahit Yılmaz ’ın çinicilik tarihine ışık tutan keşifleri devam ediyor

Dr. Cahit Yılmaz ’ın çinicilik tarihine ışık tutan keşifleri devam ediyor

Yaptığı araştırmalarla Kütahya çinisinin bilinmeyenlerini gün ışığına çıkartan Cahit Yılmaz, bir keşif daha yaparak Kütahya’nın yetiştirdiği büyük çini ustası Hacı Hafız Mehmet Emin Efendi’nin 1905 yılında yaptığı bir eseri Bilecik’in Söğüt ilçesinde ortaya çıkardı. Halen Söğüt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak işlevini sürdüren ve eskilerde Darül Eytam yani Yetimler Yurdu diye bilinen bina hakkında bilgiler veren Dr.Yılmaz:”Söğüt ilçesinde 2.Abdülhamit tarafından, Hamidiye idadisine ek olarak yaptırılmış yetimler yurdudur. 1905 yılında yapılan Osmanlı’nın son dönem neoklasik mimari tarzında bir yapısıdır. 2008 yılında önemli bir yenileme geçirmiştir. Bodrum hariç iki katlı, saçaklı kargır yapı olan binanın ön cephesinde merdivenli girişi vardır.

Kütahyalı çini ustası Hacı Hafız Mehmet Efendi’ye ait olduğu kesin

Merdivenin üstünde iki sütunlu Portik yapı bulunur. Buradaki sütunlar taşıyıcılıktan çok estetik amaçlıdır. Portik’in üstünde üç adet yan yana yatay dikdörtgen şeklinde çini panolar yer alır. Panoda desen olarak Rumi, Penç, yaprak, madalyon ve kıvrık dal motifleri yer alır. Renk olarak, kırmızı, firuze, mavi, beyaz ve kobalt gibi renkler kullanılmıştır. Hamidiye camisi, Yetimler yurdu ve Kaymakam Sait Bey çeşmesinin yapım yıllarına göre, çinilerin Kütahyalı çini ustası Hacı Hafız Mehmet Efendi’ye ait olduğu kesindir. Hatta desenler ve kullanılan motiflere bakıldığı zaman eserin Mehmet Emin Efendi’ye ait olduğu tam netlik kazanır. Binanın yapım tarihi olan 1905 yılında İznik’te çini üretimi olmadığı için İznik çinisi olma ihtimali dahi yoktur. Sonuç olarak çiniler Kütahya çinisidir. Çiniler, Hacı Hafız Mehmet Emin Efendi’nin elinden 1905 yılında çıkmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.