“Çukuru doldurup çiçek ekeceğiz”

Kütahya Belediyesi Meclis Üyesi Ruhsen Kumdalı ile Cumhuriyet Mahallesi sakinleri METEM Tesisleri önünde basın açıklaması yaparak çukurun kapatılmasını istedi.

Kütahya Esnaf ve Sanatkar Odası’na ait resmi hizmet alanı, plan tadilatıyla konuta açıldı. Yapı yoğunluğu arttırılarak 8’er katlı 4 blok inşat ruhsatı verildi. Ancak plan tadilatı mekansal planlar yapım yönetmeliği ihlal edilerek yapılan meclis kararına, Ruhsen Kumdalı itiraz ederek yargıya başvurdu. Nihayetinde 28.07.2022 tarihinde Kütahya İdare Mahkemesi oy birliği ile planın iptaline karar verdi. Ruhsen Kumdalı mahkeme kararını Cumhuriyet Mahallesi sakinleri ile METEM Tesisleri önünde açıkladı. Açıklamada Kumdalı temel için kazılan çukurun doldulmasını talep etti. METEM Tesisleri’nin son durumuna; bölgede yaşayan çocuklar, ağlayarak tepki gösterdi.

Ruhsen Kumdalı’nın basın açıklaması


Ruhsen Kumdalı‘nın açıklaması şu şekilde, “Bilindiği üzere 31.03.2022 tarih ve 2021/867 Esas No’lu Kütahya İdare Mahkemesi kararı ile Yıldırım Beyazıt Mahallesi 1463 ada 6 ve 7( yeni 9 ve 10) parsel sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Odası mülkiyetindeki taşınmazlara ilişkin imar plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması kararına rağmen bu taşınmazlar için 21.03.2022 tarih ve 2002/104-1 ve 2022/104-2 sayılı yapı ruhsatları düzenlenerek inşaat işleri başlatılmıştı.

Yürütmenin durdurulması kararlarının ancak hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden emin olunan durumlarda verilmekte olduğunu belirterek, düzenlenmiş ruhsatların da hükümsüz olduğu ve yapılan işlemin “kaçak” olduğunu … tarihli basın toplantısında söylemiştim.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkililerini uyarmıştım

Ayrıca Mahkeme kararına karşın yapılan her işlemin yapanlara rücu edilerek iptalinin söz konusu olduğunu da aynı gün davaya taraf olan hemşerilerimle birlikte yaptığımız basın açıklamasında hatırlatarak, bu faaliyete izin veren belediye Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkililerini uyarmıştım. Nitekim ilk yürütmeyi durdurma kararı sonrası avukatımızca Kütahya İdare Mahkemesine belediye tarafından inşaat işlerinin durdurma işlemi yapılmayınca İdare Mahkemesine yeniden başvurulmuş ve 15/04/2022 tarih ve 2022/209 Esas No’lu karar ile bu kez de verilmiş ruhsatlara ve bu ruhsatları dayanak alarak yapılmakta olan inşaat işleri hakkında da yürütmeyi durdurma kararına varılmıştı.Bu karar, imar ve planlama müdürlüğünün yanlış bilgilendirmesiyle benim de dahil olduğum, hatamı anlayınca iptali için çırpındığım ve yürekli 19 hemşerimle birlikte verdiğimiz mücadelede kazandığımız ilk hukuk zaferi oldu.

Şimdi ise Kütahya İdare Mahkemesi’nin 2021/867 Esas ve 2022/432 Karar No’lu Kütahya Belediyesince yapılan plan değişikliğinin hukuka uyarlılığı olmadığını saptayan ve plan değişikliğinin iptaline 28/07/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildiği bilgisi taraflara tebliğ edilmiş durumda. Kuşkusuz bu karara karşı Kütahya Belediyesinin Danıştay nezdinde itiraz hakkı bulunsa da, kararın hukuki temellerinin sağlamlığı karşısında Belediyemiz tarafından yapılacak itiraz boşuna bir çaba olarak kalmaya mahkûm görünmekte.
Nitekim bu kararı da içeren Kütahya Belediyesinin hukuka aykırı bazı uygulamaları konusunda Müfettişlerce yürütülen soruşturma da mahkemeye taşınmış durumda olup, bu kararı alan Belediye Başkanı ve meclis üyeleri dahil tüm sorumluların yargılanmasının yakında başlaması beklenmektedir.
Kütahya Belediyesinin hukuka aykırı uygulamaları ne yazıktır ki sadece plan değişiklikleri ile de sınırlı kalmamaktadır. Nitekim özellikle kamu ihalelerinde sadece acil uygulama gerektiren deprem sel vb afetler halinde kullanılması gereken kamuyu zarara uğratarak yandaş müteahhitlere kaynak aktarma aracına dönüşmüş olan 21/b Maddesi ile ihale düzenlenmesi alışkanlığı konusunda yapmış olduğum suç duyuruları hakkında alınmakta olan “yargılamaya gerek yok” kararlarının da yeniden ele alınarak yaratılan kamu zararını bu zararın sorumlulardan tahsil edileceği günler de hepimizin tahmin ettiği gibi artık çok yakın.Yazıktır ki Belediyemizde ya hukuk bilgisinden tamamen yoksun ya da hiç kondurmak istemem ama çıkarları için Kütahya’yı zarara uğratmaya kararlı bir ekip iş başında. Bu kişiler de yetkilileri yanlış yönlendirerek Kütahya’da hukuksuz, kamu yararına aykırı işlemlerin hayata geçirilmesine neden olmaktalar. Belediyenin hukukçuları bu bilgiyi üst yönetime vermeyebilir. O nedenle ben yasaları hatırlatayım.

Mahkeme kararlarının uygulanmaması durumunda İdari Yargılama Usulü Kanunun 28/3. maddesi gereğince ilgili idareler hakkında maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir. Bilindiği gibi, genel hukuk kuralları uyarınca “suç şahsidir”. İdareye yönelik tazminatlar da zarara neden olanlara ödetiliyor sonuçta. Bu, kamu idaresi niteliğinde olan belediyeler açısından da geçerli. Esnaf ve Sanatkârlar Odası ise kamu idaresi kapsamında değil. Yani Esnaf ve Sanatkârlar Odası yetkilileri sadece maddi ve manevi tazminat değil, ceza davalarına da taraf olabilecek konumdadır. Zararın neresinden dönülse kardır diyerek bu kararda ve kamu zararı yaratan diğer kararlarda dahli olanlara tavsiyem; yapılan işlemleri derhal durdurup, açtıkları kamu zararı çukurlarını hemen kapatmaları.Mahkeme kararı ile iptal edilen bu çukuruda kapatmak artık bu zararı birlikte oluşturan tarafların Kütahyalılara borcudur. Kestikleri ağaçlar yerine konulamaz ama belki ağaçları tazmin etmek için parkımızı inşa ederler diye bekliyoruz.

Kumdalı, “Çukuru doldurup çiçek ekeceğiz”

Bir uyarım da mahalliye; herkes hazırlıklarını yapsın. Kürekleri, kazmaları kapsın. Yakında inşaat için açılan bu çukuru doldurup, çiçeklerimizi, fidanlarımızı ekeceğiz. Çukuru doldurup çiçek ekeceğiz. Çocuklarımız için oyuncaklar, yaşlılarımız için banklar yerleştireceğiz”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.