Yenice Hanı ve Mescidi
8 yüz yıl önce yapılan Selçuklu eseri Yenice Hanı yıkılmaya yüz tutmuş tekrar ayağa kalkmayı bekliyor. Yenice Hanı ve Mescidi tarihi ve mimarisiyle gidenleri büyülüyor.
Yenice Hanı, Kütahya’nın Yenice Köyü yakınlarında bir konumda yer alır. Selçuklu eseri olup Kütahya-Afyon Yolu istikametinde ve Yenice Köyü’nün yakınında, Anasultan’a varmadan 20. kilometre civarındadır.
Yenice Hanı ve Mescidi definecilere rağmen 8 yüz yıl ayakta kalmayı başardı
Mescidi halen bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Mescit kare planlı moloz taşla yapılmış ve kubbeye sekizgen bir şekilde geçilmiştir. Basit mihrabı vardır. Giriş kapısı ve pencereleri küçük ebatta yapılarak, hava şartlarından zarar görmesi azaltılmıştır. Han kemerli ve tonoz şeklinde tuğlalarla örülmüştür. Yanında kalın moloz taş duvarlarla tamamen harap olmuş odalar görülmektedir. Dolap boşlukları da görülen bu odaların, gelen yolculara ve tonozlu kısmında yolcuların bineklerine hizmet ettiği sanılmaktadır. Han 1960’lı yıllara kadar hizmet vermiştir.
Yenice Hanı Mescidi
Yenice Hanı Mescidi Kütahya-Afyon karayolu üzerinde, Yenice Han’ın karşısında yer alır. Kare planlı, kubbe örtülü bir yapıda olan mescid; tuğla ve taş malzemeden, almaşık tekniğinde inşa edildi. Mescid 12.yy Seçuklu eseridir.