30 Ağustos kutlama programları kıyaslaması

(Kütahya VS Afyon)

30 Ağustos kutlama programları kıyaslaması

30 Ağustos kutlama programları kıyaslaması

Afyon menşeli haber kanallarını takip ettiğim için Afyon’da ki etkinlikler dikkatimi çekti. Güzel etkinlikler varmış, gidilirmiş demeye başladım.

Kütahya’da etkinlikler yapılıyor da hiç birine gidesim gelmiyor. Halk oyunları gösterilerine gidesim vardı, gitmekten vazgeçtim. Video çekince hiçbir yere yükleyemiyoruz. Müzikten telif yiyoruz. *

Afyon’un kutlama programında neler varmış diye inceleyince jeton düştü. 30 Ağustos kutlamaları askeri temelli Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Zafer kutlaması değil mi? Afyonlular TSK’yı resmen Afyon’a yığmışlar!

Bizim Kütahya’da kietkinlikler 19 Mayıs’ın aynısı, kopyala- yapıştır devam. Bizde ki tüm bayramlar neden hep aynı kutlanıyor, anlamış değilim! Halk oyunları ve spor turnuvaları, şiir, konser, sergi…. Biraz konsept değiştirin! Sanki tüm programları lise öğretmenleri hazırlıyor gibi. Bütün Kütahya lise çağında mı kardeşim.

Afyon’da ki gibi etkinliklere bütçe ve bürokrasi yetmiyorsa yada Afyon’da yapılıyor zaten Kütahya’da başka şeyler olsun gibi düşünüyorsanız bari ücretsiz araç kaldırın da oradaki etkinliklere katılalım.

Afyon’un programını inceliyorum; askeri temalı etkinlikler ağırlıkta, onlarda da var spor ve kültür faaliyetleri ama bizim ki gibi programı bunlarla şişirmemişler. Afyon Postası’ndan Nail Azbay “Büyük Taarruz’un ruhuyla dalga geçenler…”başlığıyla bir yazı yazmış anlaşılan orada RUHSUZLUK var!

Bizim bazı yetkililer ve STK’lar çok çalışıyor, çabalıyor görüyoruz emeklerine sağlık. Sonuca bakalım, 30 Ağustos heyecanı oluştu mu, oluşmadı mı onu sorgulayalım! “Şehrimize sahip çıkalım” deyip durmakla olmuyor!

Vatandaş gelir mi, beğenir mi, açta açıkta kalır memnun kalır mı diye düşünüp programlar hazırlansa durum çok daha farklı olur diye düşünüyorum. Bütün programları, resmi bayramları aynı sıkıcı konsepte kutlamayı bırakmalıyız artık! Kendimiz çekiyor, kendimiz izliyoruz. Kendimiz konuşuyor, kendimiz dinliyoruz. “Hazırlayın işte bir şeyler” zihniyeti atılmalı, ne hazırlasak çok sevilir, gündem olur, herkes bunu konuşur, ilgi toplar konseptine geçilmelidir. Bazı şeyleri ezberledik artık, aynı şeylerden ben sıkıldım siz sıkılmadınız mı?

Programlar size göre 10 numara gayet ciddi ve resmi hazırlanmış olabilir. Ama bu programlar kimin için hazırlanıyor, 30 kişi civarı protokol memnun kalsın diye mi yoksa binlerce kişilik halk hayran kalsın diye mi? Hazırlayan protokolün olduğu kurumlar, konuşan protokol üyeleri, izleyen protokol üyeleri. Bu yıl Gediz Belediyesi konserden protokolü kaldırdı, Domaniç Belediyesi yağlı güreşlerde halkın izlemesine mani olan protokol tribününü elden geçirdi. Bakın, değişim yavaş yavaş başladı aslında, ardı da gelsin…

Halk, 30 Ağustos’ta askeri gösteriler istiyor, muay thai dövüş sanatı; yok tırmanma gibi etkinlikleri istediğini sanmıyorum! Jandarma mehteran bölüğü akşam konser verecek İstanbul Fethi’ni kutlar gibi olmaz inşallah. Osmanlı marşları da bizim, değerlerimiz. Cumhuriyet’e giden bu adımı 30 Ağustos’u kutlamak için askeri marşlar çalınmasını, ben şahsen isterim. Çünkü her şeyin bir yeri ve zamanı vardır. Konusu, anlam ve önemine göre iş yapılır. Askerde bizim siyasetçilerde bizim. Asker düşmanlığı yapmayalım. Zaten Kütahya’nın adı “Kütahya askeri sevmez” diye çıkmış, bu düşünceye de hizmet etmeyelim!

Bu yazı ve düşünceler eleştiriye açıktır, katılıp katılmadığını noktaları yorum olarak paylaşırsanız ben de okuyup sizin görüşlerinizi öğrenmiş olurum. Amacım kimseyi kırmak değil, temel düşüncem “Neden daha güzel olmasın?” şeklinde…

—————————————-

NOTLAR

*Yöresel halk oyunları müzikleri, telifsiz olarak yeniden üretip gösterilerde kullanılsın, hem de Kütahya ile ilgili içerik üretenler bunları kullansın, kültürümüz yayılsın.

✒AHMET DİNÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.