Tuvalette izlenmek ister misiniz?
Bir tuvalete girdiniz diyelim yoldan geçenler ile göz göze gelseniz siz de kızar mısınız? Mecbur tuvaletinizi acele bir şekilde yaptınız, el yıkayacak lavabo bulamadığınızda ne hissedersiniz?
Pazar günü ailemle birlikte Domaniç’in Güney Köyü’nde bulunan mesire alanına gittik. Hava kararana kadar durduk. Mesire alanının içinden güzel geniş bir dere geçiyor. Kenarında aileler mangal yapıyor, balık tutuyor. Ağaçları geniş yapraklı gölgesi çok geniş, serin mi serin bir yer. Benim gittiğimde 500’den fazla araba vardı, dere kenarında zor yer bulduk. Güzel bir düzlüğü, idare edecek kadar araba yolları, 2 den fazla köprüsü, tulumbalı çeşmeleri var. Kimi çocuklar dere kenarında suyla oynuyor, çoğu orta yaşlı almış eline oltasını balık kovalıyor, teyzeler yemek hazırlıyor, bulaşık yıkıyor.
Hayret edilecek şekilde bizim durduğumuz yerde sinek te yoktu. Öyle büyük ve yaşlı ağaçlar var ki fotoğraf çekmeden yanından geçemezsiniz. Bizde yaktık mangalı, babam ve kardeşim balık tutmak için çabaladı, diğer kardeşim hamağa yattı, ben telefon oynadım derken annem yemeği hazırladı. Yemeği yedikten sonra bir tuvalete gideyim dedim.
Buldum tuvaleti, giren 10 saniyede çıkıyor. Tuvalete girdim, köprüden geçenlerle göz göze geldim. Hayda! Dur durabilirsen içerde… Köprü boşalasıya kadar bekledim, mecbur ne yapayım? Tuvalete su dökeceğim su yok, tuvaletten çıktım lavabo yok! Baktım karşıda hazır betondan çeşme var. Oraya gittim, kurnası yok! Yok oğlu yok..
Yapmak için tuvalet, görüntü olsun diye çeşme konmuş. İlginç bir şekilde tuvaletin tepesinde güneşten elektrik üreten panel vardı. Güneş enerjisi var ama suyu yok! Tuvalette elektrik çok önemli…
Güney Köyü Mesire alanı çok güzel bir yer. Tuvalet gibi bir konuyla böyle bir yerin anılmasını istemezdim. Ama anılmasını isteyenler varmış! Çok güzel geçen bir hafta sonu nasıl mahvolur konusunda güzel bir örnekt yaşadım. Bu tuvaleti yapan, çeşmeyi koyanların da aynısını yaşamasını diliyorum!
Ayrıca piknik yerlerinin temel sorunlarından bir tanesi de çöpler. Çöp kovaları konmuş ama nafile! Ambalaj atıkları, çerez ve karpuz kabukları her yerde. Biz bu temizlik konusunu ne zaman öğrenip, bilinçlenip çözeceğiz merak ediyorum. O günlere ömrümün yeteceğini düşünmüyorum! Gidişat bunu gösteriyor.
Mesire alanı güzel ama profesyonelce bir dokunuş yapılmaya müsait bir yer. Park haline getirilip kaldırımdan yollar, kamelya, çöp kovaları, ışıklandırma, çeşme gibi konularda el atılsa ve dahada öteye geçip bungalov evler, turizm tesisleri kurularak orası daha da değerli bir yer olabilir. Yada doğal da kalabilir ama bir düzen şart!
AHMET DİNÇ