Maaş ve sigorta devletten
Bu yöntemle çalışanın sigortası ve maaşı devletten oluyor. Size hiçbir maliyeti yok! Geçen ay bu programda 2 bin 527 öğrenci yer aldı. Devlet katkısından faydalanan 1654 öğrenci için bu ay Kütahya’ya 2 milyon 279 bin TL kaynak ayrılacak.

Maaş ve sigorta devletten
Mesleki eğitimdeki yeni gelişmelerin işletmelere olan faydaları, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Uzman Öğretmeni Aydın Yavşancı tarafından Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO)’da anlatıldı. İşletmelere personel giderlerine fayda getiren bu projenin adı Meslekî Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP). MEYTAP kapsamında Meslekî Eğitim Merkezi Programı ve Ustalık telafi programı yer alıyor. Maaş ve sigorta devletten !
İşletmeye faydaları nelerdir?
Aydın Yavşancı’nın sunum konuşmasının satırbaşları şu şekilde: “Eğitim süresince öğrencinin SGK primleri devlet tarafından karşılanır. İlk defa işe alacaklarınızı da bu kapsamda alabilirsiniz. Sigorta sını okula yaptırabilirsiniz. Deneme sürecinde de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Devlet 2 bin 750 TL’yi işletmelere geri yatırıyor. Sigorta sı ve maaşı devletten oluyor. Size hiçbir maliyeti yok! Size maliyeti vereceğiniz emekler. Çıraklıktan alırsanız 4 yıl, ustalıktan alırsanız 6 ay emek. Man, Koç gibi büyük şirketler bu sistemi kullanıyor. Korkunuz varsa 3-5 öğrenci alarak deneyin. Sisteme girin görün. Bu sisteme girenler kapasitelerini ve maddi kazançlarını arttırdılar. 5500 TL verdiğim asgari ücretin devlet 2 bin 750 TL’sini geri veriyor. Bu paranın geri iadesi yok. Anlaşamadınız ayrıldınız, kimse sizden para iadesi istemiyor.
Mesleki Eğitim Programı çırak bulunamadığı için bu programlar üretildi
Proje tanıtımı illerin ticaret odalarında tanıtılıyor. Proje nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki eğitim merkezleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılanmıştır. 8 yıl zorunlu eğitim çırakların okula gelmesini engelliyordu. Çıraklar matematik, inkılap tarihi, din kültürü, edebiyat ve tarih derslerine görüyor. Bu programla mesleki lise diploması alabiliyorlar. Bu programın ilk mezunları bu yıl verilecek. Önceki mezunlar da diploma telafi programı ile lise mezunu olabilecekler. Ortaokul mezunu ustalar ders farklarını tamamlayarak lise mezunu olabilecekler.
Mesleki eğitim merkezi sistemi nasıl çalışıyor?
Meslek eğitim merkezi programına katılan çıraklar, kalfalık, ustalık belgesine ve lise diploması alıyor. Çıraklar, haftada 1 gün okulda teorik eğitim 4 gün işletmede pratik eğitim görüyorlar. Eğitim süresi 4 yıl. 11. Sınıfta beceri sınavında başarılı olanlara Kalfalık Belgesi, 12 sınıf sonunda ise Ustalık Belgesi ve Diploma alıyorlar. Ustalık belgesi olanlar işyeri açabiliyorlar. Mesleki Eğitim Merkezi’ne kaydolabilmek için en az orta okulu bitirmiş olmak gerekiyor. Sağlık durumu yapacağı mesleğe elverişli olmalı. Sözleşme imzalayacağı iş yerinde usta öğreticilik belgesine sahip usta olmalı. Yaş sınırı yok ve kayıtlar yıl boyu devam ediyor. Mezuniyet sonrası yüzde 90’ı istihdam sağlıyor. Alt yaş gruplarını öneriyoruz. Çünkü iş yerine daha bağlı oluyorlar.
Maaş ve sigorta devletten ! Öğrencilerin Sosyal ve Mali Hakları neler?
Mesleki eğitim merkezine kayıtlı 9-10-11. Sınıf öğrencilerine en az 1650 TL, 12. Sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı 2 bin 750 TL ödenecek. Çıraklar öğrenci statüsünde olup öğrencilik haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilemez. Çıraklar çok tehlikeli ve tehlikeli işler sınıfından yer alan işlerde mesleki eğitim alabilirler.
Usta Öğreticilik Belgesi (İş Pedagojisi Kursu )
40 saatlik bir kurs. Pedagojik formasyonun hap hali. 40 saatlik eğitim uzaktan eğitim ile internetten alınabiliyor. Türkiye’de alınması en kolay belgelerden biridir.
Ustalık Telafi Programı ile mesleki belgenizi almaya bakın!
Katılmak için lise, ön lisans, lisans mezunu olmak gerekiyor. 183 meslek dalını kapsıyor. 27 haftalık eğitim iş yerinde oluyor, öğrenciler hiç okula gelmiyor. Başarılı olanlara ustalık belgesi veriliyor. Bu kapsamda çalışanlara asgari ücretin yarısı ödeniyor. 2 bin 750 TL en az maaş alıyor. Bu konuda bakanlığımıza gelen çok fazla talep var. İşletmenizde çalışan kişilerde mesleki yeterlilik belgesi yoksa bu sisteme yazdırıp ustalık belgesi almalarını sağlayabilirsiniz. Yıllardır yaptığınız iş ile ilgili süreyi SGK hizmet dökümü ile belgelendirenler kalfalık ve ustalık sınavlarına başvuru yapabilirler. MYK belgesi yerine ustalık belgesi geçiyor. Ustalık belgesi ömür boyu geçerlidir. 22 yaşını bitirme, en az ilk okul mezunu olmak, 5 yıl SGK ’lı olarak çalışmış olma şartı var. Sınavlar her yıl şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarında yapılıyor. Adaylar beceri ve teori olmak üzere 2 sınava katılıyor.
Toplantıya ağırlıklı olarak mesleki lise müdürleri katıldı
Toplantıya Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç ve KUTSO yönetim kurulu üyeleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkan ve üyeleri, ilimizde bulunan organize sanayi bölgelerinin başkanları ile Meslekî ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şubesine bağlı okul ve kurum yöneticilerimiz ve basın mensupları katıldı.