Kütahya’da Türkiye birincisi İzmir oldu
Türkiye Halk Oyunları Şampiyonası’nda birinci İzmir, ikinci Kocaeli, üçüncü Kars oldu. Kütahya’daki yarışma hakkında İzmir Egezade GSK Başkanı Ali Musa Bina, “Kütahya, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında, yeni Türkiye’nin kurulmasında çok önemli bir ilimiz. Biz böyle bir vatan toprağında böyle bir etkinliğin yapılmasından çok gururlandık” dedi.
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Kulüpler Arası Büyükler Türkiye Şampiyonası Düzenlemeli Dal Final ve Ödül Töreni Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yeni Spor Salonu’nda yapıldı. Türkiye Şampiyonu İzmir, ikincisi Kocaeli, üçüncüsü ise Kars ekibi oldu. Yarışmada jüriden; Kastamonu Merkez Ortaokulu Gençlik ve Spor Kulübü (GSK) 83, Denizli Tavas Belediye GSK 88.42, Yalova Turizm Folklor Araştırma GSK 85.14, Kocaeli Folklor GSK 90.78, Gümüşhane Üniversitesi GSK 79.42, Diyarbakır Kültür Merkezi GSK 81.78, Van Urartu Sanat SK 88.28, Kars Dore GSK 89.42, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Folklor Müzik GSK 86.57, Gaziantep GSK 85.14, Çorum Halk Eğitim GSK 81, İzmir Egezade GSK 92.57, Aydın Efeler GSK 87. 28 puan aldı. İzmir ekibine ödülünü MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Belediye Başkanı Alim Işık ve Federasyon Başkanı Suat Aksu verdi. İkinci olan Kocaeli’ye MHP Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Tahir Emre Can: Kars ekibine ise Belediye Kültür Müdürü Yıldırım Akgül ödüllerini takdim etti.
Kara Hamit Efe ödül getirdi
Şampiyona birincisi İzmir Egezade Gençlik Spor Kulübü Başkanı Ali Musa Bina, kutahyagibisin.com ‘a özel yarışma hakkındaki düşünceleri ve çalışmalarını anlattı. Ali Musa Bina şu açıklamada bulundu: “Halk oyunları zorlu bir yolculuk, çok ciddi fedakarlıklar gerekiyor. Günde 3-4 saat zamanlarını antrenmana ayırdılar, ayrıca işin maddi boyutu da çok yüksek. Kostümler, müzik, yolculukları ayrı bir zorluk. Biz İzmir’de yetişmiş bilinmeyen Kurtuluş Savaşı kahramanını anlattık. Torabalılı Kara Hamit Efemiz var. O efemizi biz tarihin içerisinden bulduk. Üniversitedeki tarih hocalarıyla onun hayatını destanlaştırdık. Yine konservatuvardaki hocalarımızın yardımıyla o yörenin ve o yılların müziğine göre müziğimizi ayarladık. Çok uzun bir çalışmanın sonucunda bu sahne ortaya çıktı. Bu işe takım kaptanlarımız oldukça fazla emek harcadılar. Ben onlara bütün İzmir adına teşekkür ediyorum. Biz burada gösteri değil tam anlamıyla sanat yaptık.
Salondakilerin tüyleri diken diken oldu
Bu vatanı bize kanlarıyla emanet eden dedelerimizin, şehitlerimizin bir tanesini vatanımızdaki bütün insanlara tekrardan hatırlattık. Bu vatan kolay kazanılmadı. Efeler, zeybekler, ülkenin her yanından vatansever insanların dağlara çıkarak ülkemizi işgal eden 7 düveli denize dökerek ortaya koyduğu bir destanın fotoğrafını çektik. Salondakilerde tüyleri diken ola ola izledi.
“Kültürümüze sahip çıktık”
Halk oyunları bizim milli kültürümüz, benliğimiz. Küreselleşen dünyada, sınırların kalktığı ortamlarda, dinlerin milliyetlerin kaybolduğu ortamda bizler bütün İzmir’in gençleri olarak milli benliğimize, kültürümüze sahip çıktık. Bunu kupa ile taçlandırdık, birinci olduk. Bu aynı zamanda bu kültürü sonraki nesillere aktarılması için büyük bir teşvik olacak.
“Kütahya Zafer Bayramı’nın ilan edildiği topraklar”
Kütahya, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında, yeni Türkiye’nin kurulmasında çok önemli bir ilimiz. Burası Zafer Bayramının ilan edildiği topraklar. Bu topraklarda yaşayan insanlar o iradeyi ortaya koydular ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya çıkmasında çok büyük katkıları oldu. Biz böyle bir vatan toprağında böyle bir etkinliğin yapılmasından çok gururlandık. Bu şehrin Belediye Başkanı Alim Işık’ın çok büyük katkıları oldu. Kendisine ve bütün Kütahyalılara teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu güzel etkinliğini organizasyonunu başarı ile tamamlayan Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’na Başkan Suat Aksu ’ya buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz”.
Haber: Ahmet Dinç