Küfretmek motive etmez!

Spor psikoloğu Soner Aydın’ın TKİ Tavşanlı Linyitspor’u desteklemek ve sevmek adına kaleme almış olduğu yazı…

Küfretmek motive etmez

Küfretmek motive etmez

Memleket takımı tutmak, şehrinin havasını, duruşunu, kültürünü, karakterini bir futbol takımının tribünlerinde ortaya koyarken bununla beraber çimler üzerinde o şehrin formasını terletenlerden de tüm bunları mücadele ve istekleriyle ortaya koymalarını beklemek… ( Soner Aydın Küfretmek motive etmez )

Başarıyı değil o şehrin değerlerini önemsemek… Her sonuçta ve her koşulda desteklemek…

Yazılmış yüzlerce insanın hikayesini, gidenleri, kalanları, çocukluğu, gençliği içinde barındıran Kıpkırmızı-Simsiyah tastamam gerçek bir roman.

Taraftarlık taraf olmak oyunu tutkuyla sevmek… Futbol Düşünürken Aslında Ne Düşünürüz” adlı kitabında, Simon Critchley, Futbol Tarihselliği bağlamında şunları söyler: “Taraftar olmak anların tarihi için yaşamaktır, anların tarihiyle ve tarih içinde yaşamaktır. Taraftar olmak, böyle bir tarihi yaratmak ve sahiplenmektir, daha doğrusu birlikte yaratmaktır, başkalarıyla paylaşabilmek ve anlatabilmektir, yeni anlar yaratma imkânına haiz olmaktır.

Tribünde yapabileceğimiz en iyi şey koşulsuz destektir

Bir gruba ait olma dürtüsünün kilit rol oynadığı taraftarlık, tutulan takımın önemli bir maçta yenilgi almasıyla günlerce sürebilen üzüntüye ve hatta gündelik işlerin aksamasında rol oynayabilirken öte yandan bir galibiyetle tüm gündelik dertlerin unutulduğu ve ertesi güne daha motive uyanmaya da sebep olabilmektedir. Neden taraftar oluruz? Neden bir gruba ait olma ihtiyacı hissederiz ? Aşırı taraftarlık psikolojik bir bozukluk mu ? gibi konuları teorik olarak anlatmaktan ziyade bu yazımda taraftarın sahaya etkisini ve futbolcu psikolojisi ve dolayısı ile takım psikolojisi üzerinde ki etkilerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Hatalar karşısında şefkatle ve anlayışla vereceğimiz destek takımın ve oyuncunun daha motive ve daha özgüvenli olmasını sağlayacaktır. İşler kötüye giderken de işler iyiyken de tribünde yapabileceğimiz en iyi şey koşulsuz destektir. Öncelikle saha da mücadele veren ve şehrimizin formasını terletenlerin birer ağabey, kardeş, baba, evlat olduğu gerçeği asla unutulmamalıdır. Futbol’da hatta hayatta ters psikoloji yoktur.

Küfür ederek motive edemezsiniz

Bir futbolcunuza ya da takıma hatalar karşısında hakaret yada küfürler ederek onu daha iyi motive edemezsiniz. Edilen her küfür yahut söylenen kötü sözler bir sporcuyu müsabaka esnasında daha özgüvensiz ve hata yapmaya daha açık hale getirirken, takım başarısının olmazsa olmazlarından olan takım içi birlikteliğe, takım taraftar bütünleşmesine uzun vadede büyük zarar vermektedir. Aynı tepkiler, çok az sporcu da öfkenin performansa çevrilmesine sadece bir maçlık iyi performans almasına sebep olabilir ancak uzun vadede tükenmişliğe sebep olan futbolcuyu kaybettiren tepkilerdir.

Saldırganlık ve Şiddet

Peki Tribün de öfkeyi arttıran sebepler nelerdir? Freud’a göre toplum tarafından hoş karşılanmayan cinsellik ve saldırganlık duyguları bilinçaltına itilirler; çünkü bu tür düşünce ve istekleri sürekli bilinçte tutmak kişide ciddi rahatsızlık yaratır. Bilinçaltına itilmiş arzuların farkında olmayız, ancak onlar bizim davranışlarımızı etkilemeye devam ederler.

Bastırılan bu duygular, Spor’da rekabet ortamlarında, taraftar kimliği ile dışa vurularak daha kabul edilebilir bir hal alır. Taraftar saldırganlığına neden olan etmenlerden ilki hiç kuşkusuz “Engellenme” davranışıdır. Desteklenen takımın başarısının rakip tarafından engellenmesi taraftarların takımlarının yani kendilerinin engellenmiş olarak algılanması anlamına gelmektedir. Sporun ruhunda olan rekabet ya da bir önce ki maçta ki yenilginin ortaya çıkardığı öç alma duygusu da taraftar öfkesini arttıran nedenler arasındadır.

Ez cümle, Tribünde ki tüm duygular gibi saldırganlık ve öfke duyguları da tribünden sahaya yansır. Maç sırasında tribündeki taraftarların destekleri ya da olumsuz tepkileri, sahadaki oyuncuları ve performansları etkiler.

Dolayısıyla taraftar psikolojisi dolaylı olarak takımının kaderini etkilemektedir. Linyitsporumuz’un bu sezon ki kaderine doğru taraftar psikolojisi ve koşulsuz destekle olumlu etki yapabilmemiz ve takım-taraftar bütünleşmesini sağlayıp hak ettiğimiz yere; Profesyonel lige geri dönebilmek isteği ve temennisiyle…

Spor Psikolojisi Uzmanı/Spor Psikoloğu Soner Aydın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.