Çinigaz satın alınıyor
AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, televizyon ekranlarından Çinigaz’ı satın alma görüşmelerinin başladığını duyurdu. Önsay, “Bizim Kütahya olarak, belediyenin, İl Özel İdaresi’nin de içinde olduğu bir şirketimiz var. Bu şirket vasıtasıyla gerekirse bu Çinigaz’ı satın alacağız. Satın almak için çalışmaya başladık. Firma üst rakamlar istiyor” dedi.
Türk Haber Televizyonu’nda Eray Özden Akça İle Haftanın Manşeti programında AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Çinigaz konusunda merak edilenleri cevapladı. Programda Eray Özden Akça, Mustafa Önsay’a “Gaz dağıtım firması ile ilgili şikayetler söz konusu ve siz 29 Ağustos’a kadar süre tanımıştınız, bir gelişme yaşandı mı?” sorusunu yöneltti. Mustafa Önsay’ın açıklamalarına göre Çinigaz satın alınıyor.
Mustafa Önsay konuyu başa alarak anlattı
Çinigaz konusunu en ince detaylarıyla anlatan Önsay’ın konuşması şu şekilde: “Kütahyalıların Çinigaz ile olan ilişkisi ilginç bir ilişki. Bir tarafta bu hizmeti almak isteyen zamanında gerekli bedelleri ödemiş ve doğalgaz gibi bir nimetten yararlanmayı bilen, isteyen halk var. Burada da bu hizmeti vermekle yükümlü bir firma var. Fakat firmanın 18 yıllık geçmiş tarihiyle toplum üstüne oluşturduğu algı arasında önemli bir sıkıntımız var. İnsanlar firmanın iyi niyetli olduğuna dair bir kanaate sahip değil.
“ÇİNİGAZ halkı – 20 derecede kuyruklarda bekletti”
İmajı çok kötü, kötüden öte bir şey. Benim basın açıklamasında söylediğim şe şuydu; 29 Ağustos’a kadar bu meseleleri çözmesini bekliyorduk. Fakat bu meseleler neler? Bunlardan birisi; Çinigaz firması geçen kış insanlarımızı bilhassa yaşlılarımızı karın altında -20 derecelerde kuyruklarda saatlerce bekletti. Bunu hepimiz 1 ödeme noktasında ısrar ettikleri için yaşadık. Bu o dönemde Sayın Valimiz de, milletvekillerimiz de mevzuyu çözmek için çok büyük gayret gösterdi. Fakat ısrarla ve inatla o kışta bizim insanımıza bu zulmü yaşattılar. Olayın bir tarafı buydu.
Kış günü 12 okul için devletten depozito istediği 1 milyon TL’ye yakın parayı Vali Ali Çelik bulmuş
Biliyorsunuz okullarımızda depreme dayanıksızlıktan dolayı bina yenilememiz var. Bunların bir çoğunu 30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız açtı. Bu okullar kışın ortasında pek çok okulda ikili eğitim devam ettiği için ikinci dönemde bir rahatlama oluştu. Nasıl olsa binalarımız bitti, biran önce çocuklarımızı okullara alalım zihniyetiyle bu işlere girişildi. Valimizden konuyu öğrendiğime göre: O dönemde bu okullara gazı vermek için devletten depozito istendi. Karşında devlet var ve devletten bile depozito istedi bu firma. Bugünkü gibi 700 TL’lik ev depozitosundan bahsetmiyoruz. Her bir okul için 70 bin TL’nin üzerinde bu rakam. Normalde resmi olarak Milli Eğitim bu parayı ödeyemediği için çünkü ödeme kaydı yok! Devletten depozito alamazsınız. Bu devlettir yani! Başka kanallarla Sayın Valimiz mevzuyu çözüyor. Paralar bulunup yatırılıyor ve bu 1 milyon TL’ye yakın bir para. Bizim dile getirdiğimiz ve çözülmesini istediğim bu meseleydi.
“Halk firmanın kestiği faturaların kimin cebine gittiğiyle ilgili başka türlü düşüncelere sahip”
3. mesele; kontörlü hatlarda sayaçlardan normal faturalı sayaçlara geçiş işleminde insanları ikna etmede çok başarısız olundu. O kadar başarısız oldu ki; İnsanlar 2018’de çıkan yasaya dayalı olarak adil fatura adı altında devletin kullanıldığı an parasını ödemesi gerekiyor yönetmeliğine tabi olarak bu firmanın kestiği faturaların kimin cebine gittiğiyle ilgili başka türlü düşüncelere sahip. Ben şahsen de topluma böyle bir şey olamaz, bu şekilde devlet alıyor desem de firmaya bakış açısından dolayı insanlar bu meseleye de inanmıyorlar. Gerekli tanıtım, kolaylıkları yapmadığı için bu geçişler yapılmadı.
“2018’de çıkan yönetmeliği Çinigaz firmasının kaldırma ihtimali yok”
‘İnsanlara geçiş bedeli almadığını, sayaç bedeli almadığını, değiştirme bedeli almadığını başka hiçbir bedel almadığını sadece nasıl bir elektrik aboneliğine başvurduğunuzda depozito ödüyorsanız bunun benzerini aynı şekilde doğalgazda ödüyorsunuz. Sizden başka bir para talep etmiyoruz” şeklindeki bir bildiriyi bile yap(a)mayan bir firma ile karşı karşıyaydık o gün. Ben onların hepsini dillendirdim. Ben biliyorum ki 2018’de çıkan yönetmeliği Çinigaz firmasının kaldırma ihtimali yok. Adil fatura kesmeme ihtimali yok. Bu onun yükümlülükleri, çünkü hukuk böyle. Bunu yapması gerekiyor.
“Halkı ve medyayı şahitlendirmek için o basın açıklamasını yaptım”
Gerek ödeme noktasında, gerek okullardaki depozito meselesinde, gerek geçiş ile ilgili kolaylıkları sağlamaması noktasında ben bir takım şeyler söyledim. 29 Ağustos’a kadar konuyu çözmesini istediğimizi ben kendisine medyanın önünde, daha öncesinde yüz yüze söyledim. Halkı ve medyayı şahitlendirmek için o basın açıklamasını yaptım. Şahit olun ki ben bunu bu adama söylüyorum, bu firmaya iletiyorum şeklinde oldu.
“Derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek derdindeyiz”
Sonrasında Rasim Bey ile ilişkilerimizde belli bir noktaya geldik. Sayın Valimiz ile yaptığımız toplantı sonrası 1 milyon TL civarında 12 okuldan aldığı depozitoları geri ödedi. 2 yılı geçkin süreden beri Siner Mahallesine yapmadığı hat yenilemesini yaptı. Yapılan her şeyi yaptı diye söylemekle de yükümlüyüz. Bir takım belde ve ilçelerle ilgili hatlarda sıkıntılar vardı. Bunun içinde Şaphane, Pazarlar, Simav’ın beldeleri, Altıntaş var. Bizim yetkililerimizle, Belediye Başkanlarımız ve onun da bulunduğu toplantıda bunu da belli bir notaya getirip konuştuk. Bu konuda da girişim sağlandı. Sonrasında 12 taksit yapacağını söyledi. Biz o gün kendisine 24 taksit yapması gerektiğini söyledik. Bize 5’e çıkarıyorum ödeme noktalarını dedi. Sonra 2 tane daha ekledi. Belediye Başkanı da kolaylıklar sundu. Hepimiz adına bir problem var. Hep beraber çözmenin gayretindeyiz. Derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek derdindeyiz.
“Çözülmeyen sorunlar var”
İmaj olarak çok büyük problemimiz var. 24 taksite yeni geçiyor. Bunları çözmekte süreç çok yavaş ilerliyor. Halkımız buna inanmıyor. Halkımız bu firma tarafından ‘kendisine kazık atılacağını’ düşünüyor. Güvensizlik meselesi var. Bu halkla ilişkileri iyi yönetememek ile ilgili bir sorun. Önceki gün kendisiyle ben yine görüştüm. Sayın cumhurbaşkanımıza ve yetkililere burayla ilgili yapılması gerekenleri ilettik.
Çinigaz satın alınıyor ve Önsay, Vali Ali Çelik’in de çalışmalara dahil olduğunu söyledi
Şuan bizim elimizde bazı seçenekler var. Bizim Kütahya olarak, belediyenin, il özel idarenin de içinde olduğu bir şirketimiz var. Bu şirket vasıtasıyla gerekirse bu Çinigaz’ı satın alacağız. Bunun ile ilgili engeller var mı diye EPDK ile de görüşmeler yaptım. Sayın Valimiz’de bu mevzu üzerine çalışıyor. Kütahya’da ki bütün yetkililer olarak bu meselenin biran önce Kütahya’nın gündeminden kalkması için çalışıyoruz.
Mustafa Önsay duyurdu “Satın almak için çalışmaya başladık”
Algıyı yıkması çok zor bu firmanın. Yapabilecekleri bir çok şeyi söyledim ama onlar yapmadı. Bir takım kampanyalar yapabilir algısını düzeltebilirdi, bu meseleyi de çözebilirdi. Kendisinden haksız para alındığını düşünen bir kitlemiz var, biz bunu çözmek zorundayız. Biz ona düzelmesi için süre vermek istedik. Kendisiyle de görüşmemde bu şirketi satmasını, bu konuda irade koyması gerekiyor. Kütahya’da ki problem EPDK açısından bile büyük bir problem. Mesele için uğraştığımızı ve bu konuda her şeyi yapabileceğimizi halkımız bilsin. Satın almak için çalışmaya başladık. Çözümün o olduğunu biliyorum. Edindiğim kadarıyla olumlu bakıyor. Firma üst rakamlar istiyor. Bağımsız kuruluşlar inceler, değer çalışmaları yapılır. Burada biz AK Parti olarak sulh yapılabileceğini, değişimler yapılabileceğine inanıyorum. Bu kış gelmeden bu mevzuyu Kütahya gündeminden kaldıracağız. Biz halkımıza zulmedilmesine razı değiliz. Geçen yıl ki vatandaşların kuyruk görüntülerini gördükçe rahatsız oluyorum”.
HABER: AHMET DİNÇ
Konuşmanın Çinigaz ile ilgili kısmı için 22. ile 35. dakikalar arasını izleyiniz